Nimet Demirel, son derece mütevazi, son derece kültürlü ve de sevecen. Bize, 21 yıllık eşi CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'i anlatırken, çarpıcı açıklamalarda bulunuyor

KANSERLE BÜYÜK SAVAŞ
Bursa'ya demiryolu kazandırmak için 13 yıldır mücadele veren, 40 il gezip, 1 milyonun üzerinde imza toplayan, 70 bin kilometre yol kat edip, 200 kilometre yürüyen Kemal Demirel, Geniz Eti Kanseri ile de amansız bir mücadele vermiş. 

GÖNÜLDEM DESTEK OLUYOR
Nimet Hanım'a göre, kanserle savaşı kazanan eşi Kemal Demirel'in en büyük silahı, politika kulvarında koşarken kazandığı pozitif güç olmuş.
Ve Nimet Hanım her fırsatta, bu koşturmacayı, verilen bu amansız savaşı gönülden desteklemiş.

HİÇ YALNIZ BIRAKMIYOR
Adaşı Kılıçdaroğlu ile CHP'nin iktidara geleceğine olan inancıyla bir kez daha milletvekili olup, demiryolunu garantilemek için bu kez Ulaştırma Bakanlığı'nı gözüne kestiren Demirel'i, 21 yıllık eşi Nimet Hanım da yalnız bırakmıyor. » 6'da Politikacı eşi olmanın zorluklarından bahseden Nimet Demirel, "Kendisi de hastalandığında ailesine az zaman ayırdığım fark etti" diye konuşuyor.

BENİN EŞİM BİR BAŞKA 
"GECEN 20 YILIN YARISINDA YOKTU » Politikacı eşi olmanın zorluklan nelerdir?
N.D.: Politikacı eşi, politikacı çocukları olmak çok zor. Çok fedakarlık yapıyorsunuz çünkü. 20 yıllık evlilik hayatımızın yansında neredeyse Kemal yok. Var ama yok.
Yani hem annesiniz hem babasınız. Ev, iş derken  hep koşturuyorsunuz.
BiR ara Kemal, aşırı  derecede  yoğundu, bize hiç vakit ayıramıyordu. Diyordum ki; 'Kemal bana ''vakit ayırma ama çocuklarına ayır. Çünkü onların sana ihtiyacı var'. Sonra o büyük rahatsızlığı geçirdinde, o zaman dedi ki; 'Hakikaten aileme hiç vakit ayırmamışım.' 

Dile kolay Kemal Bey, 13 yıldır demiryolu için mücadele verirken boşa kürek çekiyorsun, uğraşma' dediğiniz oldu mu?
N.D.: Hayır, hiçbir zaman. Zaten Kemal, yapacağı şeyin ucunda bir ışık görüyorsa, olabilme ihtimali varsa onun için kesindir o. Hiçbir zaman "boş vereyim, bu olmaz' demez. Muhakkak bu olayı gündemde tutmayı başardı. 40 il gezdi, 1 milyonun üzerinde imza topladı. 200 kilometre yürüdü. 70 bin kilometre yol kat etti. Bunu yapmak kolay değil. Demiryolu için harekete geçtiğinde Deniz 6 yaşındaydı. Düşünün kızımız kocaman oldu 19 olacak Ağustos'ta. Hiçbir zaman da 'Ah Kemal biz hayal kuruyoruz' demedik. Ben de inanıyorum demiryolu gelecek.
Kemal arkasında iyi şeyler bırakacak.
Hayal diyenler oldu

K.D.: Sanki "bir hayalin peşinde koşuyormuşum' gibi değerlendirenler çıktı. Bunun olmayacağım, olamayacağım, gerçekleşemeyeceğini söyleyenler oldu. Ben CHP'de siyasete başladığım 1973 yümdan beri nereyi hedef olarak gördüysem o yerlere mutlaka geldim ve "Bursa'ya demiryolu istiyoruz' derken de mutlaka ve mutlaka getireceğimize olan inancımdan en ufak bir kuşku duymadım. O yüzden korkmadım, yılmadım, yorulmadım. Her türlü eleştiriye de saygı gösterdim.
» Hayal diyenlere cevabı ne oldu?
N.D.: 'Gerçekleştireceğim' dedi. Gerçekleştirdiğimizde onlar bizi izleyecekler. Onlar da şimdi şimdi hayal olmadığının farkına varıyorlar yalnız. Bu olması gereken, desteklenmesi gereken bir proje. Bunu Bursa için yapıyoruz.

Nimet Demirel, CHP Bursa Milletvekilliği'nin ilk döneminde yakalandığı geniz eti kanserini azmi ve çalışması sayesinde yenen eşi Kemal Demirel'e, "Politikayı asla bırakma o seni hayata döndürüyor" diyor.
NİMET Demirel, Bursa'ya demiryolu kazandırmak için yaklaşık 13 yüdır mücadele veren, bunun için 40 il gezip, 1 milyonun üzerinde imza toplayan, 70 bin kilometre yol kat edip, 200 kilometre yürüyen eşi Kemal Demirel'in, geniz eti kanserini bu çalışma ve koşturma sayesinde yendiğini söylüyor. Demirel'e, "Politikayı bırakma o seni hayata döndürüyor" diyor.

» Öncelikle birbirinizi nasıl bulduğunuzu merak ediyorum?
N.D.: 1986 Bursa Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. Ticaret okulu mezunları genelde çalışma hayatına daha erken girmek isterler.
Ben de hayatı öğrenmek için yaz tatilinde babanım avukat arkadaşının yanında muhasebe işine başladım. Bir yüa yakın da çalıştım. Kemallerin harita mühendisliği ofisi de üst kattaydı. Ağabeyi, kardeşleri yani ailesi üe beraber çalışıyordu. CHP Osmangazi Üçe Başkam iken 1987'de orada tanıştık, orada başladı her şey.

» Çok koştu mu peşinizden?
N.D.: E tabü. Çok koştu diyebilirim. Kemal benim ilk erkek arkadaşımdı, ilk aşkımdı ve evlilikle sonuçlandı. 29 Aralık 1989'da evlendik. Arkadaşlığımız başladığında bana bir sözü vardı, 'evleneceğiz' demişti.
K.D.: Başlarken şunu söylemiştim; "Ben seninle başlıyorsam arkadaşlığıma, bir gün mutlaka seninle evleneceğim.' Düşünün birbirimizi tanımıyoruz. Aileler birbirini tanımıyor ama ona rağmen bu lafı etmişim.
Başbaşa kaldığımız tek yer hastane odası oldu »İki dönem üst üste milletvekili seçilen Kemal Demirel, milletvekilliğinin ilk döneminde, 2006 yılının başında geniz eti kanserine yakalanmıştı. O zor günleri bizimle paylaşır mısınız?
N.D.: Kemal orada bize vakit ayırmadığım anladı. Çünkü kendiyle kaldı. İkimiz baş başa kaldık. Canım benim. (Kemal Bey'in elini sıkı sıkı tutup, anlatmaya devam ediyor) Bugüne kadar baş başa kaldığımız tek yer hastaneydi biliyor musunuz? Bir kışı geçirdik biz hastanede. Bir kış. Kan gördük, yağmuru gördük. İstanbul Anadolu Sağlık Merkezi'nde denize nazır bir odada kalıyorduk ve yakınında da demiryolu vardı.
Belli saatlerde kırmızı tren geçiyordu, biz de Kemal ile hastanenin canımdan o kırmızı trene her gün son seferini yapana kadar bakıyorduk. Yanımda otururken, 'Şimdi başımı çevireceğim dışanya bakacağım.
Dışan baktığım zaman tren geçiyorsa bil ki iyileşiyorum' diyordu ve bakıyorduk gerçekten tren geçiyordu. Ve her seferinde bu oldu. Ne zaman başımızı çevirdiysek o treni gördük. Sanki iyileşmemize ilaç gibi geldi o dönemde. Kemal, demiryolu için mücadele edeli 13 sene oluyor. Ve Kemal orada dedi ki-, 'O treni getireceğim ben Bursa'ya.' O haldeyken bunu söyledi. Yemek yiyemiyor, su büe içemediğj zamanlar oluyordu. Hatta konuşamıyordu bile, yanma geleyim diye ellerini şaklatarak beni çağınyordu. Soma evde küçük kızım Çağla da aynısını yapmaya başladı bana Evde herkes beni ellerini çırparak çağırır oldu. (Gülüşmeler) » O dönemde siz de Özel Emine Örnek Eğitim Kurumlan'ndaki Öğrenci İşleri Müdürlüğü görevinize ara verdiniz öyle değil mi?
N.D.: 4-5 ay kadar ara verdim. Kemal, bir müddet gücü yerindeyken yardımcısı ile hastaneye gitti geldi ama soma biraz daha ağırlaşınca olmadı, hastanede kalmamız gerekti. Çünkü hiçbir şey yiyemiyordu. Beslenemiyordu. Hastanede ona ayn, bana ayn yemek geliyordu. Ben genelde onun yediği çorbalardan kendime söylüyordum.

» Özenmesin diye mi?
N.D.: Yok yok, hayır. Şimdi o yerken mesela yan dönüyor falan ben kendi çorbamdan biraz daha ona koyuyordum. O yedikçe, ben kendi tabağımdan onun tabağına aynı çorbadan boşaltıyordum. Benim çorbamı da içtiğini fark etmiyordu. Biraz daha yesin, güçlensin diye 'Kemal bu kaşık Çağla için, bu kaşık Deniz için, bu kaşık benim için.
bu annen, bu ablan için? Herkes için birer kaşık içiyor, aile kalabalık ya. Yedi kardeşler.
Kemal de ortancaları.

»İyi ki de kalabalıkmışlar?
N.D.: Evet. Evet. Birbirlerine çok bağlılar?
K.D.: 'Bu çorba hiç bitmiyor' diyordum.
• N.D.: Yani erkek çocuk doğurdum, büyüttüm gibi. Allah sabrını veriyor. Bir gün büe 'çok zor geldi' demedim ve ben o ara babamı kaybettim. Hem de aynı hastalıktan. Kemal üe biz İstanbul'da hastanede yatarken, babam da Uludağ Üniversitesi'nde yatıyordu.
Babamı 8 Mart'ta, Kemal'in daha önce ölen babası üe aynı gün kaybettim. 'Çocuklar özlemiş' diyerek Kemal'in yanından ayrıldım.
Bir hafta soma babanım acısını yasayamadan tekrar döndüm hastaneye. Kemal hastayken büe hiçbir zaman karşısına yorgun, bitkin bir vaziyette çıkmadım. Hep böyle iki dirhem bir çekirdek, çünkü motive olması lazımdı. Hastalıkla böyle baş edebilecektik biz.
Politika yaşam demek » Hastayken büe demiryolu için yürümeye, gayret etti. Engel olmadınız mı?...
N.D.: Biz hastaneden çıktik, tedavisi bitti ama belli dönemlerde kemoterapi alması gerekiyordu. Kemoterapiyi kalbine yakın bir yerde takılı olan stent sayesinde hareket halinde de alabiliyordu. O takılıyken CHP Gemlik flçe'nin yemeğine katildi. Çıkmaması lazım. Doktorlar 'gitmeyin' diyor. Tokalaşmaması lazım. Ama insanlar da 'yeter ki Kemal Bey gelsin' diye kahvehaneleri, gittiği her ortamı havalandınyordu. İnsanlar o kadar çok seviyordu ki, ben bu sevgiyi ve kendisinin de bu heyecanla çalışmasını gördükten soma 'DUR' diyemezdim. Dinlense belki daha da yavaş iyüeşecekti. O'nu çalışmak, koşturmak iyüeştirdi. Ve ben dedim Kemal'e sen politikayı asla bırakma o sem hayata döndürüyor.

» Politika yapmazsa yaşayamaz yani?
N.D.: Aynen öyle, aynen öyle. Onun için vKemal'in politika yapması şart.
- Kemal Bey şimdi de Ulaştırma Bakanlığı 'm hedefliyor. Sizi nerede görüyorsunuz Kemal Beyi? Siyasette ulaşacağı nokta neresi olur?
N.D.: Kemal, siyasete sıfırdan başladı.
17 yaşmda. Yani 1973 yümdan beri üeride hedefini koymuş. 'Milletvekili olacağım' demiş. Şimdi gençlerin çalışma hayatına büe başlamadığı bir dönemde. Çünkü o yaşta hedef koymak kolay bir şey değü.
Nasü bir heyecan varsa içinde. Bana kalırsa bir başbakan statüsünde eşim. Yanı o kadar mücadele ediyor, o kadar çalışıyor ki onun hakkı en büyük, en yüksek mertebe. Kemal, vatandaşı ay ağma çağıran değü, vatandaşın ayağına giden bir siyasetçi. Halkın "Bizim Kemal'i olabüen bü milletveküi.
Bundan dolayı eşimle gurur duyuyorum. Ben 20 yaşmda politikaya başladım eşimle beraber. Benim de 21 yılım dolacak politikada. O huyu. hırsı aynen bana da geçti. Pes etmek yok.
'Yeter' demiyoruz hiç. Yeter kelimesi bizde yok. imkansız da?
ilk icraat demiryolu olacak » Demiryolunu 'Neden bu kadar dert edindiniz' diyenler oldu mu?
K.D.: Bu ülke trafik teröründen çok çekiyor. 1999 rakamlanna göre 10 bine yalan insan hayatım kaybetmiş.
3 katrilyona yalan ekonomik kayıp var. Her yü bü üçemiz trafik kazalarından hayatım kaybediyor, her yü bü ilimiz de sakat kalıyor. Kurtuluş Savaşı'nda verdiğimiz şehitten daha fazlasını biz trafik teröründen kaybediyoruz. Ben bunu kabullenemiyorum. Bursa'ya demiryolu geldiğinde sanayiye, ekonomiye önemli katkısı olacak.
Bursa'da havayolu çok rantabl işlemiyor.
Derrüryolu yok. Bursa sadece denizyoluna kalıyor. Bu da yeterli değü. Derrüryolu geürse Bursa önemli turizm merkezlerinden olur.

» Demiryolu ne zaman gelecek?
K.D.: Bursa'ya derrüryolu temelinin atılacağı üe ügüi ben çok umutluyum. Ama şunu açıklıkla söyleyebilirim; Eğer AKP Hükümeti bu dönemde temel atmazsa, Bursaklar çok iyi büsinler ki CHP ilk seçimde iktidar olacak. İktidar olur olmaz da zaten bizim parti programımızda Bursa'ya demiryolu var.
iktidar' îursak derrüryolunu getireceğiz.
Hedefim Ulaştırma Bakanlığı » Tekrar milletvekilliğine aday adaylığınızı koyacak mis iniz?
K.D.: İki dönemdü miUetvekilliği yapıyorum. Bü daha mületvekili olursam en büyük isteğim ve arzum CHP'nin Ulaştırma Bakam olarak hem Bursa'ya hem Türkiye'ye hizmet etmek. Zaten sadece bunu ben dillendümiyorum yetkili ki silerin ağzından da bu konuda bu tür açıklamalar çıkıyor. Hem Bursa'da, hem Anadolu'da Türkiye'yi kanş kanş gezerken insanların trafik terörüne karşı hayatlarım kaybetmemesi için, ulaşım politikalanmn gözden geçirilmesi için, Cumhuriyet üe özdeşleşmiş demir ağlan kurabümek için verdiğim bu kavgayı sürdüreceğim.