Yusuf Serkan Yılmaz BURSA İHA

Geçen yıl 3 liradan ihraç edilen incirde bu yıl alımların geç başlaması, iç pazarda arz patlamasına yol açınca halde fiyatlar 50 kuruşa kadar düştü Topladıkları incirin ellerinde kaldığını belirten üreticiler, işçi parası yüzünden dalında bırakacaklarını söylediler. 

Siyah incirin anavatanı Bursa'da, ihracat alımlarının geç başlaması, Türkiye pazarında arz patlamasına yol açarken, halde fiyatlar 50 kuruşa kadar düştü. Geçer, yıl 3 lira olan ihracatlık incirde alımlar ise bir haftada tüccar tarafından 1-1.5 liraya getirilince üreticiler kara kara düşünmeye başladı. 'İnciri dalında bırakıp toplamayacağız, ocağımıza incir ağacı dikildi' diyen üreticileri ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, sıkıntıyı meclise taşıma sözü verirken, Tarım II Müdürlüğü yetkilileri ise üreticilerin erken olgunlaşmayı sağlamak için ilaç kullanmasının bu neticeyi doğurduğunu açıkladı.
İhracatyok Küresel ısınmayla kuraklık kirazda istenen sonucu alamayan ihracatçıların ümidi siyah incir olmuştu, ihracatlık siyah incire talebin az olması sebebiyle üreticiler ağaçta kalan ürünleri ne yapacaklarım kara kara düşünüyor. Her sene dış ve iç pazarda pazarlanan siyah incir sebebiyle ellerinde fazla ürün kalmadığını söyleyen üreticiler, ağustos avının sonu itibariyle ağacından topladıkları incirleri satamıyor. Siyah incire yurt dışından istenilen talebin olmaması sebebiyle ürünü dalından koparmayan üreticiler, Tarım Bakanlığı'ndan acil bir eylem planı hazırlamalarını istiyor. Osmangazi'ye bağlı Selçukgazi köyünde siyah incir üretimi yapan Cahit Selçuklular, iç ve dış pazarda her sene rağbet gören siyah incirin bu sene talebin olmamasının üreticiyi sıkıntıya düşürdüğünü ifade ederek, "Siyah incir, iç piyasada değerlendirilmesi gereken ürün. Gerçek•ten büyük sıkıntı çekiyoruz. Adeta perişanız. Sektör sıkıntıda. Halimiz kötü. 1 yıldan fazla emek veriliyor.
Geçen seneye göre çok bozuk" dedi.