TBMM Deprem Araştırma Komisyonu üyesi ve CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, deprem konusunda dünyanın en riskli şehirlerinin Türkiye`de olduğunu ifade ederek, Gemlik`teki 500 yıllık fay hattının kırılması halinde Gemlik Körfezi ile İznik`in birleşeceğini söyledi. Komisyonun Cumartesi günü Bursa`ya geleceğini kaydeden Demirel, yerel ve merkezi yönetimlerin deprem konusunda acilen tedbir almaya çağırdı.

Demirel, partisinin il binasında, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Engin Er ve İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile toplantı düzenledi. Deprem Araştırma Komisyonu`nun Bursa`daki toplantısının çok önemli olduğunun altını çizen Milletvekili Demirel, `Çünkü Türkiye`deki kentler deprem konusunda en riskli kentlerdir. Türkiye 1. ve 2. derecede deprem kuşağındadır. Ayrıca ülkemiz, yıkıcı depremler konusunda da dünyanın bir numarasıdır. Her yıl, Kuzey Anadolu fay hattının hızla batıya geldiği bir gerçek. Marmara çok büyük bir risk altındadır. Bursa`daki fay hattı şuanda çok aktif. Bursa hızla depreme yaklaşıyor. Deprem öncesi risklerin azaltılması gerekiyor. Bursa`daki yerel ve merkezi yönetimler alınması gereken tedbirleri bir an önce almak zorundadır` dedi.

Elazığ depreminin belediye yerleşimleri dışındaki kırsal bölgelerde zorunlu deprem sigortasının olmadığı gerçeğini de ortaya çıkardığını kaydeden Demirel, `TOKİ deprem yönünden riskli olan bölgelerde konut yapmalıdır. Gemlik`teki fay hattı 500 yıldır kırılmadı. Bu kırılırsa Gemlik ve Mudanya`yı çok büyük bir tehlike bekliyor. Bu durumda İznik ile Gemlik Körfezi birleşecek. Bu bizi korkutuyor. O yüzden Bursa`nın birinci gündem maddesi deprem olmalı ve acilen bu konuda tedbir alınmalıdır` diye konuştu.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er ise, Türkiye`de 7 ila 7.5 şiddetinde bir deprem beklendiğinin herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, `Bursa`da fay hattının üzerine yapı ruhsatı alabilirsiniz. Çünkü imar planlarının hiç birinde bu yönde bir çalışma yapılmamış. Üstelik Bursa`nın merkezinden geçen bir fay hattı da var. Mevcut binaların elden geçirilmesi, afet bölgelerindeki binaların belirlenmesi gerekir. Ruhsat maliyetleri düşürülmeli. Sadece estetik için değil, deprem için de kentsel dönüşümler yapılmalıdır. Yapılan jeolojik çalışmaları zabıta ekipleri denetliyor. İşte bizler depreme bu kadar önem veriyoruz` diye konuştu.