Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kemal Demirel, zeytin üreticilerinin ürün yaşadığı ürün kaybı sebebiyle zor duruma düştüğünü belirterek, “Üreticiler, ‘imdat’ diye bağırıyor” dedi.

Milletvekili Kemal Demirel, Mudanya’da çiftçilik yapan halkın büyük çoğunluğunun zeytin üreticisi olduğunu söyledi. Bu yıl yaşanan don olayı ve aşırı yağışların sebebiyle üreticilerin zarar gördüğünün altını çizen Demirel, “Bereket olarak nitelendirilen yağmur sebebiyle çiçek döneminde zeytinin döllenmesi gerçekleşmediğinden üreticimiz, yüzde 80 ürün kaybına uğradı. Bölgenin tek geçim kaynağı olan zeytindir. Bu sebeple bölge halkı büyük mağduriyet yaşamaktadır. Yetkililerin en kısa zamanda olayla ilgili tespitleri yaparak, üreticimizin problemlerine çözüm bulmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Zeytin bahçelerinde incelemeler yapan Demirel, 7 Temmuz 2010 tarihinde TBMM Başkanlığına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soru önergesi sunduğunu söyledi. Demirel, “Bursa ili genelinde yoğun olarak zeytin üretimi Gemlik, Orhangazi, İznik, Mudanya ilçelerinde yapılmaktadır. Aşırı yağış sebebiyle zeytin ağaçlarında çiçek döllenmesi olmaması yüzünden ürün kaybına uğrayan ağaçların tespiti konusunda şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır? Zeytin üreticilerinin bu olay sebebiyle yaşadıkları ekonomik kayıplarının telafisi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz? Adı geçen ilçelerdeki üreticilerin bu yılki kaybı telafi edebilmeleri en az 4-5 yıllık bir zaman içerisinde olabileceğinden üreticilerin kredi borçlarının en az 5 yıllık süreye yayılması için neler yapmayı planlıyorsunuz?” sorularını iletti.
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, zeytin üreticilerinin yaşadığı maddi kaybın önlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçlar bir yıl erteleniyor. Bunun yanında dondan zarar görenlere dekar başına 150 lira destek veriliyor. Ancak bunlar şu an için yeterli değil, çünkü üreticinin zararı sadece bu yıllan telafi edilecek gibi değil. Bu yıl olmayan zeytin 2011 de yansıyacak çünkü, üreticimiz ağaçta zeytin varmış gibi gerekli masrafı yapıyor. Bunu yapmadığında ürün alması imkansız. Taleplerimiz bu borçların 1 yıl değil de 3 ila 5 yıla yayılması veya üreticilerimize faizsiz kredi verilmesidir” dedi