Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Dereköy ve Geçitağzı köylerinde meydana gelen sel baskınında mağdur duruma düşen vatandaşlar o gün için 'Bu yılki mahsülden vazgeçtik, seneye ekecek toprağımız yok' diyerek yetkililerden yardım eli beklediklerini dile getirmişlerdi. Meydana gelen sel felaketinin ardından zaman geçmesine rağmen, Dereköy'de topraklarını kaybeden köy halkı maddi sıkıntı içinde. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel Ilimize gelerek CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet. S. Kesimoğlu ile birlikte sel felaketinin yaşandığı Dereköy ve Geçitağzı köylerine giderek incelemelerde bulunmuştu.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet S. Kesimoğlu ve CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel köy kahvesinde sel felaketi mağdurları ile konuşarak onların dertlerini dinlemişlerdi. Köy Muhtarı Yaşar Baki Yarar, söz alarak meydana gelen sel felaketinde büyük hasarların meydana geldiğini söyleyerek yardım istemişti. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Dereköy ve Geçitağzı köylerinde meydana gelen sel felaketi ile ilgili olarak Içişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'ya dört maddeden oluşan bir soru önergesi sundu. Meydana gelen sel felaketi sırasında köy halkının tarlalarındaki mahsüllerinin telef olduğu, evlerini su bastığını ve hayvanlarının selde kaybolduğunu dile getirerek; 'Yaşanan bu olay sonrasında bölge sakinlerinin zaten kötü olan ekonomik durumları daha da kötü bir hal aldı. Ürünlerinin elden gitmesi bir tarafa, aldıkları krediler ve yaptıkları masrafları ödeyemez duruma düşmüşlerdir. Maddi açıdan zorluklarla hayatlarını devam ettirmeye çalışan köylülerimiz büyük mağduriyet içersindedir.
Soğuk havaların yaklaştığını düşünürsek sorunun aciliyeti gözler önündedir' şeklinde başladığı sonu önergesinin ilk sorusu 'Kırklareli Ili Dereköy ve Geçitağzı köyünde Temmuz ayı ortalarında yaşanan sel felaketi sonrasında köylülerin mahsüllerinde, evlerinde ve tarlalarında meydana gelen zararların saptanmasıyla ilgili neler yapılmıştır' şeklinde.
Demirel'in Içişleri Bakanı Abdulkadir Aksu tarafından cevaplandırılmasını talep ettiği dört soruluk önergenin ilk sorusuna şu şekilde cevap geldi. 'Kırklareli Il Özel Idaresi tarafından Dereköy Köyü'nde yağış sebebi ile zarar gören köyiçi içme suyu kapalı şebekelerinde kırılan PVC borularının yenilendiği, köy içme suyu tesisinde elektrik panosundaki arızanın giderildiği, köye sağlıklı ve yeterli içme suyu verildiği, Geçitağzı Köyü'nde ise herhangi bir arıza meydana gelmediği için çalışma yapılmadı' şeklinde Demirel'in ilk sorusu yanıtlandı.
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in ikinci sorusu ise şu şekilde; 'Saptanan zararların telafisi için köylülere destek verilmesi yönünde neler yapmayı planlıyorsunuz'.
İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu Demirel'in ikinci sorusunu şu şekilde cevapladı; 'Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nce Dereköy belde içi yollarında selden dolayı meydana gelen sanat yapısı hasarlarında 250 adet muhtelif çap ve ebatta büz montajının yapıldığı, ayrıca belde içi yollarda meydana gelen bozulmalar için 80.000 ton stabilize malzemenin naklinin serilme ve sıkıştırılma işlemi yapılarak giderildiği, Dereköy Köyü içinde 1 adet 13 metre açıklığındaki betonarme köprünün yapıldığı, Geçitağzı köy içi yollarında selden dolayı meydana gelen sanat yapısı hasarlarında 170 adet muhtelif çap ve ebatta büz montajının yapıldığı, ayrıca köy içi yollardaki bozulmalar 65.000 ton stabilize malzemenin naklinin serilme ve sıkıştırılma işleminin yapılarak giderildiği, Dereköy-Geçitağzı köy yolundaki bozulmalar için 70 adet büz ve 50.000 ton malzemenin yolun trafiğe açıldığını' belirterek Demirel'in ikinci sorusunu da yanıtladı.
'100.000 litre akaryakıt sarfedildi'
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, soru önergesinin üçüncü sorusunda 'Geçen süre zarfı içerisinde Kırklareli Ili Dereköy ve Geçitağzı köyündeki sel felaketi mağdurlarına yönelik olarak yapılan çalışmalar nelerdir' şeklindeki üçüncü sorusuna verilen cevap; 'Makine Ikmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nce Dereköy'de mahsur kalan köy sakinlerinin taşınması için 2 adet minibüs, 1 adet grayder, 2 adet damperli kamyon, Kırklareli Belediyesi'nin ekskavatörünü nakletmek üzere treyler, 4 adet pick-up kullanıldığı, 02 Temmuz 2006 tarihi ve takip eden tarihlerde çeşitli iş makinaları takviyesinin yapıldığı ve bununla ilgili olarak 100.000 litre akaryakıt sarfedilmişti' şeklinde.
'Toplam 150.000 YTL yardım yapıldı'
CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in son sorusu ise 'Bölge halkının mağduriyetinin giderilmesi için ivedi olarak neler yapmayı planlıyorsunuz' sorusu da; 'Kırklareli Il Özel Idaresi'ne Başbakanlık tarafından 100.000 YTL, Bayındırlık Bakanlığı ve Afet Işleri Genel Müdürlüğü tarafından 50.000 YTL (Toplam 150.000 YTL) ödenek gönderildiği, gönderilen 150.000 YTL'lik ödeneğin 142.051.28 YTL'nin selzedelere nakit para, yiyecek, içecek, temizlik ve elektrik malzemesi gibi yardımlarda harcandığı, geri kalan 7.948.72 YTL ödeneğin dağıtılması amacıyla başvuruların değerlendirildiği anlaşılmıştır' şeklide tüm önerge soruları yanıtlandı.
Peki selzedeler ne diyor?
2006 yılının Temmuz ayında meydana gelen sel felaketinde mağdur olan selzeler 'Borçlarımızı ödeyemez haldeyiz' diyor. Sel felaketinin yaralarının hala tam olarak sarılmadığını dile getiren vatandaşlar, 'Ekmeye toprağımız kalmadı. Köyümüzde birçok vatandaş geçimini tarlalarından sağlıyor. Ekonomik açıdan sıkıntı içindeyiz' şeklinde diyerek hala sel felaketinde açılan yaraların kanadığını dile getirdiler.