Enerji Bakanı Güler: 'Türkiye, Dünya Volfram Rezervinin Yüzde 2'sine Sahip

 

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in yazılı soru önergesini cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin dünya volfram rezervinin yüzde 2'sine sahip olduğunu bildirdi. Güler, sadece Bursa-Uludağ'da toplam volfram rezervinin 14 milyon 384 bin 336 ton, WO3 içerğinin ise 62 bin 860 ton olduğunu belirtti.

 

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in yazılı soru önergesini cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin dünya volfram rezervinin yüzde 2'sine sahip olduğunu bildirdi. Güler, sadece Bursa-Uludağ'da toplam volfram rezervinin 14 milyon 384 bin 336 ton, WO3 içerğinin ise 62 bin 860 ton olduğunu belirtti.

 

Geçtiğimiz dönem yakalandığı gırtlak kanseri hastalığına rağmen 'Meclisin sorgu önergesi şampiyonu' olarak nam salan Bursa Milletvekili Kemal Demirel yeni dönemde de soru önergelerine devam ediyor. Enerji Bakanı Güler tarafından cevaplandırılmak üzere geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye Büyk Millet Meclisi (TBMM) Başkanılğı'na verdiği soru önergesinde Bursa-Uludağ'daki volfram tesislerinin akıbetini soran Milletvekili Demirel'e bakanlıktan cevap geldi.

 

Soru önergesinde; 'Ülkemiz birçok maden açısından zengin bir kapasiteye sahiptir. Gerek teknoloji eksikliği, gerekse yeterli araştırmaların yapılmaması bizi sürekli olarak dış ülkelere muhtaç etmektedir. Volfram madeninin rezervi yaklaşık 20 milyon ton olarak bilinmektedir. Bu maden yıllar önce büyük harcamalarla işletmeye açılmış, daha sonra da zarar ediyor diye kapatılmıştır. Ülkemizin konuyla ilgili daha planlı çalışma yapması beklenmektedir. Uluslararası alanda önemli olan bir madenin ülkemizde bulunuyor olmasının avantajlarını en iyi şekilde kullanmak gerekir.' ifadelerine yer verdi. Uludağ'da volfram madeninin son durumunu soran Demirel'e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'den cevap geldi.

 

Uludağ'daki Volfram madeninin halen Ati Bakır A.Ş. uhdesinde olduğunu, 1987'de verilen ruhsat süresinin 2018'de dolacağını belirten Bakan Güler, Maden İşleri Genel Müdürülğü kayıtlarında şirketin geçici tatil talebi bulunduğunu açıkladı. Şirketin 2004'te satışı yapılarak özelleştiğini anlatan Bakan Güler cevabında şu ifadelere yer verdi: 'Bursa ili dahilindeki volfram sahasının ruhsat hakları Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürülğü'nün ihalesini kazanan Eti Bakır A.Ş.'ye devri 2006'da yapılmıştır. Saha halen bu şirketin tasarrufu altındadır. Söz konusu maden işletmesinde üretim 1989 yılında durdurulmuş ve tesisler 2004'te özelleştirilerek satılmıştır. Bu nedenle madenin işletilmesi ile ilgili değerlendirmelerin ruhsat süahibi özel sektör kuruluşu tarafnıdan yapılması gerekiyor. Ülkemizde Bursa-Uludağ, Elazığ-Kebandere-Soğanlıköy-Nallıziyaret, Çanakkale-Çakıroba-Hamdibey, Niğde-Gümüşler ve Yozgat-Akmağdeni yatakları en önemlileri olmak üzere toplam 28 yatakta volfram cevherleşmeleri belirlenmiştir. Bu yatakların en önemlisi 1977'den 1989 yılına kadar işletilen Uludağ şelit yatağıdır. Bursa Uludağ'da görünür ton miktarı 5 milyon 629 bin 136 ton, muhtemel ton miktarı 4 milyon 967 bin ton, mümkün ton miktarı ise 3 milyon 788 bin ton olmak üzere toplam rezerv 14 milyon 384 bin 336 tondur. Dünya toplam rezervi 3 milyon 300 bin ton volfram içeriği olarak, bunun 2 milyon 42 bin tonu işletilebilir rezerv olarak tahmin ediliyor. Türkiye volfram rezervi 64 bin 149 ton volfram içeriği olup, dünya toplam rezervinin yaklaşık yüzde 2'sine sahiptir. Dünya volfram kaynaklarının yüzde 27.5'i gelişmiş ülkelerde, yüzde 15.2'si gelişmekte olan ülkelerde, yüzde 57.3'ü ise Çin ve Rusya'da bulunmaktadır.'